Med på bilden: Fia, Peter, Micael, Hans och Golap.

Nedan berättelse är skriven av Micael Eriksson, ansvarig för Nattvandrarna. Artikeln publicerades tidigare på Facebook och handlar om en riktig stökig kväll i augusti i år. Den ger en bra bild av vad Nattvandrarna gör när de är ute på kvällarna. Det kanske finns någon i våran förening som vill vara med en kväll med dessa vardagshjältar?

TyvarrHej, Här kommer dessvärre en lite längre rapport än vanligt. Det hände mycket på Värmdö i kväll/natt. Vi var tre värdar ute i kväll, Andreas, Christer och Micke. Som tur var fick vi hjälp av Annika och Kjelle från Ingarö Nattvandrare när det var lugnt på Ingarö. Tyvärr var det inga föräldrar med ute, då hade de nog fått sig en tankeställare…

Vi började med att gå i Gustavsbergscentrum och runt Ösby träsk och där var allt lugnt. Då åkte vi mot Bosses backe där vi fått information om att det skulle vara fest. Det var lugnt även där förutom dagispersonalen som hade en liten trevlig tillställning.

Sedan drog det igång. Vi besökte Grisslinge där vi viste att det var ett par klasser skulle ha lite skoj. På platsen var det ca 40-50 ungdomar i 14-17 års åldern. Klockan var fortfarande ganska lite men det var en hel del fylla men ändå inget som gott över gränsen. Vi var där i ca 30 min och säkerställde att det fanns personer som hade koll på festen. Sen åkte vi mot Grantomta och Thors backe (nere vid väldigt olämpliga bryggor pga stora stenar ca 1-1,5 bredvid kaj kanten och det var väldigt mörkt). VihannDär var det en rejäl fyllefest med ca 40-50 ungdomar i åldrarna 14-16 år. Vi hann inte ens komma dit förens vi fick hjälpa en ung flicka som var totalt okontaktbar och hade så varit i 15-20 min. Som tur var hade hon en bra kompis som hjälpt henne innan vi kom på plats. Vi var tvungna att ringa Polisen direkt och därefter fick vi tag i föräldrarna. Föräldrarna var toppen och reagerade helt rätt. Medans vi väntade på Polis och föräldrarna vart tillståndet ännu sämre för ytterligare en flicka i samma unga ålder. Efter ett tag tog föräldrarna med båda ungdomarna och skulle se till att åtminstone en fick komma till Maria. Efter ca 50 min kom Polisen och då hade i stort festen upphört. Det fanns väldigt mycket alkohol (starksprit från utlandet och import öl) på plats. Synd att det tog så lång tid annars hade Polisen kunnat hälla ut mycket dricka. Flera (inte alls alla) körde moppe på fyllan innan Polisen var på plats.

Sedan bar det av till Grisslinge igen tillsammans med Polisen. Det var några få kvar där och några riktigt berusade men det fanns ingen dricka kvar så den festen upplöstes. På parkeringen fick vi tips om att det var mycket ungdomar vid Hemmesta skolan så dit styrde vi bilarna. Vi hann inte mer än komma upp till IP förens vi möttes av väldigt uppskärrade ungdomar. En mycket ung flicka låg och krampade och var näst intill okontaktbar pga alldeles för mycket alkohol (enl bästa kompisen hade personen druckit 80cl starksprit). Ambulansen var snabbt på plats och löste situationen. Samtidigt var det en annan mycket ung person som mådde väldigt dåligt psykiskt och hade skadat sig själv. Efter en tids letande hittade vi personen och vi kunde konstatera att det var tufft för personen. I samma veva kom det ett antal vuxna dit (mer eller mindre bekanta med personen) och det uppstod bråk och en massa tråkigheter. Återigen tillkallades polis och det var mycket rörigt och starka känslor på plats. Även denna gång tog det väldigt långt för Polisen att komma men det var samma patrull som tidigare och de gjorde ett mycket bra arbete när de väl var på plats.

Dessa kvällar är tuffa men vi är nöjda med det arbete vi utförde. Tycker dock att det är synd att inte fler föräldrar få se hur verkligheten är. Detta kan man inte blunda för och hoppas fler väljer att följa med. Vi har allt på vår hemsida men vi vandrar minst tors-lörd de sista två helgerna i månaden. Stort tack till Kjelle och Annika på Ingarö Nattvandrare som anslöt vid Thors backe. Utan er hade det varit snudd på omöjligt att lösa de olika situationerna så bra som det nu vart. Nu är klockan 02.35 och Andreas, Christer och Micke tackar för sig och Värmdö Nattvandrare kör redan ikväll igen. //God natt